PROJECT MECHATRONICA
Baby & Kind audiometrie

Mechatronica

Mechatronica is een breed aspect in de ingenieurswereld. Mechatronica is een combinatie van mechanica en elektronica. Buiten deze twee aspecten bevat het ook computerwetenschap, software design en systeem en controle technologie.
Tijdens de lessen werden de verschillende aspecten van mechatronica voorgesteld. Dit werd gedaan in drie hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk ging over “Elektronica: sensor en signaalverwerking” gevolgd door het hoofdstuk “Mechanica – mechanisme en actuatoren”.
Er werd niet diep ingegaan op de fundamenten hiervan, maar hoe men alle onderdelen kan realiseren in een werkelijke opdracht.

Project

We hadden enkele keuzes als project, waaronder:

Wij hebben voor het laatstgenoemde gekozen. Niet alleen omwille van de interesse maar ook om de mensen van het centrum blij te kunnen maken. De opstelling die KOCA heeft is van lage kwaliteit en dus niet professioneel. We hebben het hoorcentrum gecontacteerd en ze waren blij om te horen dat we er aan wilden werken.

Baby & Kind audiometrie

Het gehoor testen bij baby’s en peuters is niet zo eenvoudig als bij volwassenen. Ze kunnen niet uit zichzelf aangeven (vb. handen opsteken) wanneer ze het geluid horen. Wat KOCA tracht te doen is ze te conditioneren door, na het horen van een geluidsstimulans, te laten kijken naar een aantrekkelijk object (speelgoed).
Het systeem bestaat uit een controle-eenheid (220V) waar 4 objecten mee verbonden zijn. Eens de peuter/baby een reactie geeft op de geluidsstimulans, worden de objecten gecontroleerd aangestuurd door de toezichthouder.