Stap 1: Grondplaat

De tweede stap bestaat uit het maken van een grondplaat aan de hand van technische tekeningen. De grondplaat bestaat uit een composiet met carbonvezels die in twee loodrechte richtingen gevezeld is. Dit heeft het voordeel van licht te zijn en toch nog de nodige sterkte en stijfheid te bezitten. Het hoofddoel van het mechanische ontwerp is ervoor zorgen dat het robotje toch nog licht genoeg blijft opdat de permanente magneten genoeg aantrekking kunnen genereren op de verticale wand.

De eerste tekening is het ontwerp van de horizontale grondplaat. Alle nodige afmetingen staan erbij. Voor het zagen dien je een watergekoelde diamantzaag te gebruiken om de grondplaat met de nodige nauwkeurigheid en afwerkingsgraad te kunnen bekomen. Bij het boren moet je ook een houten plaatje onder de composietplaat leggen zodat de vezels niet uit de matrix van de carbonvezels worden gedrukt.


 

De tweede tekening is het ontwerp van de verticale grondplaat. De bovenste sleuf dient om de spanning op de rupsband te kunnen aanpassen opdat er genoeg wrijving zou ontstaan zodat het koppel van de motor kan overgedragen worden van de wielen op de rupsband.


 

Deze foto toont de steunbalk die gebruikt wordt om de krachten op te vangen die ontstaan door het opspannen van de rupsband. Deze balk zorgt ervoor dat de grondplaat niet kan beginnen buigen waardoor de positie van de wielen zou kunnen veranderen. Het profiel van de steunbalk is een L-profiel waardoor de steunbalk beter beschermd is tegen het knikverschijnsel, want door de rupsband komt de steunbalk onder een drukspanning te staan.